Skip to content

Hogyan válasszak?

Mindenki választott már rosszul lakótársat, autót, munkahelyet, de a lakótársat le lehet cserélni, a kocsit el lehet adni és ma már valószínűleg nem az első munkahelyeden fogod észrevenni első ősz hajszálaidat sem. Hamar túllépsz ezeken és folytatod életed mintha meg sem történt volna…
…Egy rosszul vagy épp jól kiválasztott kiskutya viszont egy FELELŐS ember következő 10-15 évét meghatározza. Elég hosszú idő, hogy szeretnéd tölteni? …

Életmódod

Első körben mérd fel saját magad. Kertes házban vagy panelban élsz? Aktív életet élsz, szeretsz sokat mozogni vagy inkább kényelmesebb vagy? Mennyi időd lesz a kutyára? Hidd el ezek nagyon is fontos kérdések, amikre megéri őszintén válaszolni magadnak. Ebből
leszűrheted, hogy milyen fajták is jöhetnek szóba.

Kutyafajta

Ha lelki szemeid előtt látod, ahogy minden reggel kiskutyáddal futsz a közeli erdőben, hiába rajongsz a francia bulldog sajátos szépségéért, bizonyára nem ez a fajta lesz a tökéletes választás. Viszont ha azt képzeled el, hogy a kandalló előtt ücsörögsz egy jó borral és könyvvel a kezedben miközben melletted szuszog elégedetten kedvenced, valószínűleg nem egy örökké pörgő belga juhászkutya a jó választás.

Kutyás céljaid a jövőben

Fontos, hogy meghatározd milyen célra szeretnél kiskutyát. Társnak, családi kutyának, gyermeked legjobb barátjának szánod, vagy mindezek mellett belekóstolnál az igazi kutyás világba? Kipróbálnál kutyás sportokat, kiállításra járnál vagy talán a tenyésztést fontolgatod?
Egyáltalán nem mindegy mi az elsődleges célod, hiszen szinte mindhez más karakterű, tulajdonságú kutya való. Ritka, hogy egy kutya mindenben sikeres legyen, hiszen ők is ugyanúgy vannak, mint mi emberek. Mind különálló egyéniség saját karakterrel.

Kan vagy szuka

Ha a fentieken túl vagy, már csak ez a kérdéskör vár megoldásra a tényleges választás előtt. A szukák általában nyugisabbak, simulékonyabbak, a kanok határozottabbak és folyton szerelmesek. Vagy épp teljesen fordítva. Egy domináns szuka éppoly határozott és makacs nőszeméllyé válhat, mint egy igazi dacos és önfejű fiú. Ivartalanítással (ha nem szeretnél tenyészteni sok bajt és betegséget is megelőzhetsz vele) kiküszöbölheted a szökős kan és a mindig tüzelő szuka problémáját, így ez alapján nem érdemes dönteni. Összességében viszont valóban igaz, hogy a szukák kedvesebbek, míg a kanok önállóbbak és talán kevesebb simogatással is beérik. Általában azért fajta és egyedfüggő a dolog. A fiúk erősebbek és nagyobbak, míg a lányok nemesebbek és kecsesebbek. Bármelyiket is válaszd, a lényeg leendő kiskutyád és a közted lévő összhang. Lehetőleg egyéniségedhez megfelelő karakterű kölyköt válassz.
Ha túl vagy az első 4 lépésen, már tudod, hogy milyen fajtájú és nemű kiskutyát szeretnél. Ez már fél siker. De ha teljes sikerre vágysz hátra van még a következő nagy falat:

A kiskutya és a tenyésztő kiválasztása

Érdemes olyan oldalon kutatnod a megfelelő kiskutya után ahol a gazdikereső kölykökről és a tenyésztőről is minden szükséges információt megtalálsz. Így több napi kutakodást és bosszankodást is megspórolhatsz. Ilyen oldal például a wuuff.dog, ahol a kiskutyáról, a szülőkről és a tenyésztőről is minden a rendelkezésedre áll, hogy kiválaszthasd családod új tagját. Leendő kiskutyád kiválasztásához kevésbé alkalmasak az általános hirdetési oldalak ahová bárki szinte bármit feltölthet – például a Jófogás –, ha valóban egy szép és egészséges fajtatiszta kiskutyát szeretnél, lehetőség szerint kifejezetten a kutyákkal foglalkozó oldalakat részesítsd előnyben. Ahhoz, hogy valóban nyugodt és boldog éveket tölthess együtt kedvenceddel a választás során ellenőrizd le, hogy a kiskutya rendelkezik-e a korának megfelelő oltásokkal és féreghajtásokkal, chippel, oltási könyvvel, törzskönyvvel és gyűjts be minden infót a szülőkről (egészségügyi szűrések és kiállítási eredmények)!

Az alma nem esik messze a fájától, minél jobban megismered a szülőket, annál jobban el tudod dönteni, hogy neked való lesz-e a kiskutya.

A kiválasztott kiskutya tenyésztőjét hívd fel és, ha van rá lehetőség beszélj meg egy személyes találkozót, ahol megismerheted őt és kutyáit is.
Ha szép sorban haladsz biztos lehetsz benne, hogy életed már sosem lesz a régi!
Sose bánd és ne feledd, kutya nélkül lehet élni de nem érdemes!

Kiskutya választáshoz segítséget nyújt az alábbi link: Volhard kölyökteszt (szanhuzoklub.hu)